Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj işleminde gebelik dokusu, embriyo ve plasenta cerrahi operasyon ile alınarak gebelik sonlandırılır. Kürtaj günümüzde en güvenilir yöntem olan vakum yöntemi ile yapılmaktadır.
Kürtajdan yapılmadan önce mutlaka USG ile gebeliğin rahim içinde olup olmadığı, kaç haftalık olduğu ve canlılığı tespit edilir. Ayrıca USG kürtaj işleminde komplikasyon oluşturabilecek bir patoloji (miyomlar, polipler, septumlar) olup olmadığını da ortaya çıkarır.
Vakum yöntemi ile plastik enjektör ve ince plastik boru şeklinde karmen kanülleri kullanarak rahim ağzı bölgesinden herhangi bir kesi açılmadan rahim içi meteryal aspire edilir. Bu esnada lokal anestezi uygulanacağı gibi hastanın isteği doğrultusunda sedasyon (uyku) anestezi de kullanılabilir.
Vakum yöntemi küret yöntemine göre hem daha ağrısız ve kolay hem de komplikasyon oranı düşük bir yöntemdir. Vakumla işlem sıklıkla 8-10 dakikayı geçmez. Eskiden yaygın olarak kullanılan küret denilen metal aletler günümüzde fazla kullanılmamaktadır. Kürtaj işleminde kullanılan enjektör kanül ve küret gibi aletlerin steril olmasına çok özen gösterilmelidir.